شایع‌ترین انواع سرطان در کودکان

فهرست مطالب
شایع ترین انواع سرطان در کودکان

در این بخش از ایران سرطان به شایع‌ترین انواع سرطان در کودکان اشاره می‌کنیم. شیوع سرطان در کودکان با بزرگسالان متفاوت است و این بیماری می‌تواند به طرق مختلف پیشرفت کند. مهم‌ترین ویژگی که سرطان‌های دوران کودکی را از سرطان‌های بزرگسالان متمایز می‌کند، میزان بروز آن است. در حالی که تومورهای مغزی لوسمی حاد و لنفوم شایع‌ترین سرطان‌ها در کودکان هستند، فراوانی این انواع سرطان در بزرگسالان کمتر است.

سرطان شایع در کودکان

شایع‌ترین انواع سرطان در کودکان

سرطان‌های دوران کودکی از نظر ویژگی‌های بالینی، بیولوژیکی و ژنتیکی با سرطان‌های بزرگسالان متفاوت است. به‌عنوان‌مثال سرطان سینه و سرطان ریه که در بزرگسالان شایع است در کودکان دیده نمی‌شود. سرطان‌های دیده شده در دوران کودکی شامل موارد زیر است:

شایع‌ترین سرطان دوران کودکی در کشور ما و جهان، سرطان خون است. در ادامه نیز درمورد علائم شایع‌ترین انواع سرطان در کودکان توضیح خواهیم داد.

شایع‌ترین نوع سرطان در کودکان، سرطان خون است:

سرطان خون یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در کودکان است که میزان بروز آن 31 درصد است. تشعشعات، مواد شیمیایی مانند بنزن، برخی ویروس‌ها و برخی بیماری‌های ژنتیکی به عنوان عوامل ایجاد این نوع سرطان با منشأ مغز استخوان و خون نشان‌داده‌شده است. علائم لوسمی را می‌توان خستگی، سرگیجه، تنگی نفس، رنگ‌پریدگی، عفونت‌های مداوم یا مکرر، کبودی روی پوست، خونریزی بینی، خونریزی لثه‌ها برشمرد. درمورد سرطان خون، شیمی درمانی در خط اول درمان سرطان خون در کودکان می‌باشد و در برخی موارد می‌توان علاوه بر شیمی درمانی از رادیوتراپی نیز استفاده کرد.

تومورهای مغز و سیستم عصبی مرکزی

تومورهای مغز و سیستم عصبی مرکزی، دومین نوع سرطان شایع در کودکان هستند. با بیان اینکه تومورهای مغزی انواع زیادی دارند که با فراوانی 26 درصد دیده می‌شوند، درمان هر کدام متفاوت است. علائم تومورهای مغزی را به شرح زیر فهرست می‌کند:

از آنجایی که مغز یادگیری، حس (شنوایی، بینایی، بویایی، چشایی، لامسه)، احساسات، حرکت، اندام‌ها و عروق را کنترل می‌کند، علائم بسیار متفاوتی می‌تواند در تومورهای مغزی رخ دهد. برخی از این علائم عبارتند از: سردرد، تهوع، استفراغ، تاری دید یا دوبینی، نگاه ثابت، حرکات خودکار تکراری، تشنج، سرگیجه، اختلال تعادل، مشکل در راه‌رفتن و مشکل در نگه‌داشتن اشیا.

لنفوم هوچکین و غیرهوچکین

علائم در لنفوم ممکن است بسته به نقطه شروع بیماری متفاوت باشد. به علائمی مانند کاهش وزن، تب، تعریق، خستگی، ضعف، تورم غدد لنفاوی گردن، زیر بغل و کشاله ران باید توجه کرد. لنفوم هوچکین، 3 درصد از سرطان‌های دیده شده در کودکان و لنفوم غیرهوچکین، 5 درصد را تشکیل می‌دهد و از آنجایی که به‌سرعت پیشرفت می‌کند، شروع درمان به‌محض تشخیص مهم است.

درد یا تورم در بازو یا پا اولین علامت سارکوم بافت نرم است

سارکوم‌های بافت نرم که در هر نقطه از بدن دیده می‌شوند، 7 درصد از سرطان‌ها را در کودکان تشکیل می‌دهند. می‌تواند از سر، گردن، شکم، لگن، بازو یا پا شروع شود و ممکن است با درد، تورم یا هر دو همراه باشد.

نوروبلاستوما از سلول‌های پیش ساز جنین و جنین ایجاد می‌شود

نوروبلاستوما که 6 درصد از سرطان‌های دوران کودکی را تشکیل می‌دهد، معمولاً در نوزادان یا کودکان خردسال دیده می‌شود و در کودکان بالای 10 سال نادر است. اگرچه می‌تواند در هر قسمتی از بدن شروع شود، اما اغلب در غده فوق‌کلیوی در شکم شروع می‌شود؛ بنابراین، کودک ممکن است شکایت از تورم و توده در شکم، درد استخوان و تب داشته باشد. در درمان از روش‌های مختلفی مانند شیمی درمانی، جراحی، رادیوتراپی، پیوند مغز استخوان با توجه به مرحله و گروه خطر بیماری استفاده می‌شود.

تومور ویلمز عامل 5 درصد سرطان‌های دوران کودکی است

تومور ویلمز که می‌تواند از یک یا هر دو کلیه منشأ بگیرد، بیشتر در سنین 3 تا 4 سالگی دیده می‌شود. تورم شکم، تب، درد، حالت تهوع، یبوست، خونریزی ادرار یا کاهش اشتها از جمله علائم این سرطان است که به‌ندرت در کودکان بالای 6 سال دیده می‌شود.

ظاهر سفید یا صورتی در مردمک ممکن است نشان‌دهنده رتینوبلاستوم باشد

تشخیص این سرطان چشم که 2 درصد سرطان‌های دوران کودکی را تشکیل می‌دهد، معمولاً در حدود 2 سالگی انجام می‌شود و بیش از 6 سال نادر است. معمولاً والدین یا پزشکان متوجه تفاوت در چشمان کودک می‌شوند. در چشم مبتلا به رتینوبلاستوما، مردمک سفید یا صورتی به نظر می‌رسد.  این نوع سرطان با جراحی و شیمی درمانی درمان می‌شود.

هپاتوبلاستوما بیشتر در سن 3 سالگی تشخیص داده می‌شود

هپاتوبلاستوم، نوعی سرطان کبد، تقریباً نیمی از تومورهای کبدی در کودکان را تشکیل می‌دهد. این نوع سرطان با منشأ ناشناخته بیشتر در کودکان پیش‌دبستانی شایع است. نیمی از بیماران در سال اول زندگی تشخیص داده می‌شوند که بیشتر آنها در تولد 3 سالگی خود هستند. ممکن است علائمی مانند توده شکمی، کاهش اشتها، حالت تهوع، کاهش وزن غیرطبیعی، اسهال، یرقان، خارش، تب و درد شکم وجود داشته باشد. درمان آن نیز شامل جراحی و شیمی درمانی است.

درمان سرطان در کودکان

سرطان استخوان در نوجوانان شایع‌تر است

با بیان اینکه سرطان‌های استخوان که به 2 گروه اصلی استئوسارکوم و سارکوم یوینگ تقسیم می‌شوند، 3 درصد از سرطان‌های دوران کودکی را تشکیل می‌دهند و معمولاً در کودکان و نوجوانان بزرگ‌تر دیده می‌شود. در سرطان که مهم‌ترین علامت آن درد استخوان است، درد در شب یا با حرکت بیشتر می‌شود. درمان استئوسارکوم جراحی و شیمی درمانی است. سارکوم یوینگ نادرتر است. درد استخوان و تورم در استخوان وجود دارد. اغلب در استخوان لگن، دیواره قفسه سینه یا قسمت میانی استخوان‌های بلند رخ می‌دهد. درمان سارکوم یوینگ جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی است.

چرا کودکان به سرطان مبتلا می‌شوند؟

علت سرطان در کودکان ناشناخته است. تصور می‌شود که عوامل ژنتیکی و محیطی با هم مؤثر باشند. در حالی که سیگارکشیدن، ویژگی‌های تغذیه‌ای و مواد شیمیایی موجود در محیط کار از عوامل خطر برای بزرگسالان هستند، چنین علتی معمولاً در کودکان یافت نمی‌شود. برخی از شرایط ژنتیکی در دوران کودکی (مانند سندرم داون، نوروفیبروماتوز، همی هیپرتروفی). بیماری‌های سیستم ایمنی یا استفاده از دارو‌هایی که بر سیستم ایمنی اثر می‌گذارند شرایطی هستند که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهند.

چه علائمی باید در مورد سرطان‌های دوران کودکی هشدار دهد؟

برخی از یافته‌ها در کودکان باید هشداری برای ایجاد سرطان باشد. در صورت بروز یک یا چند مورد همزمان از موارد زیر حتماً به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید:

  • ایجاد کبودی روی پا‌ها، بازو‌ها بدون هیچ‌گونه ضربه‌ای بر روی پوست، به خصوص در تنه، ران‌ها.
  • خونریزی لثه و یا مکرر بینی و خونریزی داخل پوست
  • تب بی‌دلیل و طولانی مدت
  • کاهش غیرارادی بیش از ۱۰ درصد وزن بدن در شش ماه گذشته
  • سردرد که به خصوص در صبح بدتر است و استفراغ بدون حالت تهوع صبحگاهی (تکرار، بیدارشدن از خواب، افزایش به‌مرورزمان و اضافه کردن شکایات اضافی مهم است.)
  • تورم در گردن، تنه، شکم یا هر قسمت از بدن، به ویژه وجود غدد بزرگ‌تر از ۲ سانتی‌متر.
  • درد استخوان و مفاصل
  • ضعف بی‌دلیل، خستگی، فرسودگی
  • در نوزادان کوچک، ظاهر سفیدی در چشم، مانند خیرگی چشم‌گربه‌ای (اگر هنگام عکس‌گرفتن با فلاش مردمک چشم نوزاد سفید است، حتماً باید بررسی شود.)
  • تعریق شبانه به‌اندازه کافی برای تعویض لباس زیر در شب با این شکایات همراه است.
  • مشکل در خارج‌کردن ادرار و مدفوع همراه با تورم شکم، همراهی ادرار خونی (مخصوصاً زمانی که بچه‌ها را حمام می‌کنند و لباس می‌پوشند، سختی دست در شکم)

همان‌طور که اشاره کردیم، هنگامی که چنین شکایاتی رخ می‌دهد، باید با یک متخصص سرطان اطفال مشورت شود. با این حال، باید در نظر داشت که گاهی اوقات این یافته‌ها ممکن است نشانه‌ای از بیماری‌های دیگر در دوران کودکی باشد و نباید با نگرانی فوری به آن‌ها برخورد کرد. با این حال، در شرایط غیرعادی، در صورت وجود این شکایات باید با یک متخصص سرطان اطفال مشورت شود. در سرطان‌های دوران کودکی، بستری‌شدن زودهنگام در بیمارستان و تشخیص بیماری در مراحل اولیه تأثیر مثبتی بر روند درمان بیمار خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *